Behandeling

BEHANDELING

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer heb je een wortelkanaalbehandeling nodig?

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.

Behandeling

Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen en krijg je een verdoving. De tandarts boort de kies aan de bovenkant open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.

 

Kroon

Kroon

Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt. Doordat een kroon op maat gemaakt wordt ziet het er natuurlijk uit en past het mooi bij de rest van je gebit.

Wanneer heb je een kroon nodig?

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand.
Mist er tand of kies, dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet.

Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Voor een kroon op een implantaat plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.

Materialen

Een kroon kan van verschillende materialen gemaakt worden. Welk materiaal het meest geschikt is, zal liggen aan de plek in het gebit waar de kroon moet komen en aan jouw wensen.

  • Porselein of zirkonium
    Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.
  • Metaal en porselein
    De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt.
  • Metaal
    Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
Kosten

De kosten voor een kroon kunnen verschillen door eventuele voorbehandelingen (vulling, gegoten opbouw of wortelkanaalbehandeling) en aan het materiaal dat gekozen wordt. Een kroon, met plastische opbouw, 1 foto en 1 verdoving kost al snel € 320,- exclusief materiaal- en techniekkosten. Vraag je tandarts daarom altijd naar de behandelopties en de kostenbegroting.
Een kroon zit niet in het basispakket. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

 

Brug

Brug

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de naastliggende tanden wordt vast gemaakt.

Wanneer heb je een brug nodig?

Als je 1 of meerdere kiezen mist kan een brug helpen om beter te kauwen. Ook voorkomt een brug dat de tanden of kiezen naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende kiezen uitgroeien. Maar vaker nog wordt er voor een brug gekozen als de lege ruimte stoort of als je het er niet zo mooi uit vindt zien.

Soorten bruggen

Een gewone brug bestaat uit minimaal 2 kronen op de eigen tanden of kiezen met een zwevende kroon (dummy) op de plek waar een tand mist. De brug begint op een eigen tand en eindigt op een eigen tand. Een gewone brug kan ook op implantaten gemaakt worden.

Bij een vrij-eindigende brug is het laatste deel van de brug ‘zwevend’. Deze brug eindigt dus met een dummy.

Een etsbrug wordt gebruikt als de naastliggende tanden nagenoeg gaaf zijn. Het zou zonde zijn om aan deze tanden te slijpen. Een dummy vult dan de lege ruimte op en met zogenaamde retentievleugels  wordt deze vastgeplakt aan de achterkant van de naastliggende tand(en).

Behandeling

Het kan zijn dat er eerst een voorbereidende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. De tandarts slijpt de tanden of kiezen waar de brug op komt om ruimte te maken.

Voor een brug op implantaten plaatst de tandarts een opbouw in het implantaat. Er wordt een afdruk gemaakt van het gebit. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Ook wordt vastgelegd hoe je dichtbijt en wordt de kleur van de brug bepaalt. De tandarts kan de brug zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.

Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodbrug geplaatst. Als de definitieve brug klaar is wordt de brug gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de brug vast.

 

Controle

Onze advies is om twee maal per jaar een afspraak te plannen bij uw tandarts. Door regelmatig uw gebit na te laten kijken voorkomt problemen zoals gaatjes, kiespijn of tandvleesproblemen. De tandarts controleert de tanden en kiezen op tandbederf (gaatjes) en eventuele tandvleesontstekingen.Het kan voorkomen dat uw tandarts röntgenfoto\'s moet maken om de plekjes die met het blote oog niet te zien zijn te kunnen beoordelen. Dit is van belang om aanvullend informatie te kunnen vergaren om de juiste diagnose te kunnen stellen en uw gebit beter te kunnen controleren. Het is immers beter voorkomen dan genezen.

Kinderen

Een tijdig bezoek aan de tandarts is belangrijk voor ieder gebit. Vanaf twee jaar kunnen kinderen met de ouder mee naar de tandarts voor controle. Door uw kind  al vroeg te laten wennen aan de omgeving en de medewerkers  raakt het vertrouwd. De tandarts kan u en uw kind begeleiden bij de ontwikkeling van zijn gebit en uw kind behandelen als dat nodig is. Het meest voorkomende probleem bij het melkgebit zijn gaatjes. Gaatjes die groter worden kunnen pijn of ontsteking veroorzaken. Daardoor kan er schade opstaan aan het blijvende gebit. Soms is het gaatje zo klein dat het gaatje niet verder zal gaan u het gebit tenminste goed verzorgt. De tandarts zal dan de kies in de gaten houden mits uw kind voor controles blijft komen. Als een tand of een kies snel gaat wisselen, doet de tandarts niets.

 

Bij kinderen kunnen door een ongeval een tand uitvallen of beschadigen. Neem bij een ongeval altijd direct contact op met uw tandarts. De losse tand of stukje afgebroken tand kunt u meenemen in een potje met Melk. Ook kan de tanddeel los in de mond van de ouder, tussen de wang bewaard worden. Wellicht kan deze tanddeel gebruikt worden bij het terug plaatsen.

Sealen

De meeste kauwvlakken zijn goed met de borstel te reinigen.  Soms zijn de kiezen zo diep gegroefd, dat de borstelharen er niet bij kunnen. Er blijft dan voedsel achter met als mogelijk gevolg een gaatje!

Sealen is het afdichten of verzegelen van groefjes in het kauwvlak met een kunstof. De tandarts brengt de lak op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes. De lak wordt vervolgens hard gemaakt en de groeven op het kauwoppervlak zijn daarmee minder diep geworden en dus beter schoon te maken.

Facing

Wat is een Facing?

Een facing is een laagje taankleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt.

Met een facing is het uiterlijk van een tand te verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd. Met een facing kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

 

behandeling van composiet of porseleinen facing

Een facing van composiet is in een behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn meestal twee tot drie bezoeken aan de tandarts nodig.

 

Porceleinen facing

Tijdens het eerste bezoek wordt er foto\'s gemaakt van het gebit om het begin stadium vast te leggen. Vervolgens slijmt de tandarts een dun laagje van ongeveer halve millimeter van het glazuur om ruimte te creëren voor de porseleinen kroon. Aan de hand van een afdruk die naar tandtechnische laboratorium gaat wordt de gewenste facing gemaakt. Wanneer de laboratorium de facing heeft vervaardigt kan de facing geplaatst worden op de tand die voorzien is van een tijdelijke voorziening.

 

Composieten facing

Een facing van een composiet bestaat uit hetzelfde materiaal als een vulling. Ook hierbij wordt er een heel dun laagje van het tandoppervlak geslepen. Als dit niet gebeurt kan de tand iets dikker uit komen te zien en ook ten koste van hechting van het oppervlak gaan.

Voordat de composiet aan de tand kan worden geplakt, wordt de tand met een zuur voorbehandeld en van hechtlaag voorzien. Vervolgens brengt uw tandarts het composiet laagje voor laagje aan en maakt daarmee een directe composiet facing.

Extractie

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Voor de behandeling wordt er eerst een foto gemaakt. De tandarts kan dan zien of er een risico is dat de kies afbreekt. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is verwijzen naar de kaakchirurg. De kies wordt met een speciaal instrument een beetje los gewiebeld en met een draaiende of wrikkende beweging de tand of kies verwijderd. Soms splitst de tandarts de kies eerst en wordt de kies in delen uitgehaald. Tijdens het verwijderen van het kies kan er een lichte druk en wat gekraak hoorbaar zijn. Dit is heel normaal.

Het is van belang voordat er een kies wordt getrokken dat u ruim van te voren meld bij uw tandarts of u antistollingsmiddel gebruikt.

Wat is belangrijk na het trekken van een tand of kies?

-Niet spugen of spoelen

-Het eerste half uur goed op een gaasje dichtbijten

-Geen zwaar werk verrichten of tillen maar rustig aan doen

-Geen alcohol drinken of roken

-Wachten met eten en warm drinken zodra de verdoving is uitgewerkt

-Na het trekken kan u ook de wang koelen met een zak ijs

-Bij napijn kunt u een paracetamol of ibubrofenbruis innemen maar geen aspirine

-Bij nabloeding een gaasje of schone zakdoek dubbel vouwen, op de wond leggen en een half uurtje dichtbijten. Als dit niet werkt alsnog uw tandarts raadplegen

Opbeetplaat/Splint

Een opbeetplaatwordt vooral gebruikt bij de behandeling van sommige kaakklachten en wanneer sprake is van tandenknarsen. Bij tandenknarsen beschermt de opbeetplaat uw gebit, zodat het voortgaande gebitsslijtage voorkomt. Bij kaakklachten als gevolg van klemmen kan de opbeetplaat helpen dit te vermijden, waardoor de pijnklachten van de kauwspieren en kaakgewrichten kunnen verminderen.

Voor het vervaardigen van een opbeetplaat wordt er afdrukken genomen. De tandtechnische laboratorium maakt de opbeetplaat voor u op maat.

De opbeetplaat is een hard doorzichtig kunstof met enkele ankers.

2017 - All Rights Reserved By Tandartspraktijkbroekpolder.nl

Adres: Ameland 9 1967 EB Heemskerk Tel. 0251-829936 info@tandartspraktijkbroekpolder.nl